(majdnem) megvettem ezt a lemezt . since 2003

2005.01.12. 14:02 nzanga mobutu junior

Archie Shepp - Four For Trane

véletlen koincidencia, de a nemrég nyílt babylon zenei antikváriumban* (a sivár poszt-tango időszak egyik új reménységében) történt első ellenőrző látogatás alkalmával majdnem nem megvett egyik cd is impulse-os. és éppen ezt hallgatom.

archie shepp, a másik öreg izé bá' ugyanabból a szomszédból. csak fújjon bele a szaxofonjába ő is, és máris satöbbi. szintén a coltrane-ista iskola egyik aktív résztvevője, impulse-os korszakának lemezei (ezen kívül pl. mama too tight, fire music) mind egy szárnybontogató zseni első jelentősebb kreatúrái. erre a korszakára jellemzően, főleg csak az egyedi aranzsok befújására néhány fúvóssal felállt csapat, széles és agyas szólók, kialakult saját hang. sheppet és sanderst összehasonlítva érdemes megfigyelni, h egy akolból mennyire más hanggal és felfogással rendelkező emberek bírtak kinőni. míg sanders inkább egyházi személyiség, addig shepp inkább politikus alkat, akinek ekkori megszólalásaiban inkább racionális érvek hangoznak el, mintsem karmikus prédikációk. recomended.


*bár lehet, a számítógépes világhálózaton sötétben soulseek kliens mögött bújkáló olvasóinket nem feltétlenül érdeklik az ilyen analóg dolgok, mint pl cd, vagy cd bolt, de én még hiszek a múlt században, hiszek a szerzői jogban, hiszek a lemezipari szelvényvagdosók profitjának jogosságában. (hiszek, ha pharoah sanderst hallgatok.)

komment

süti beállítások módosítása